Pincehely: emléktáblán a Vitézi Rend egykori tagjainak neve
2023.08.10.

2023. július 14-én méltóságteljes ünnepség keretében avattak emléktáblát az 1920 és 1944 közötti időszak vitézeinek és várományosainak emlékére a Tolna vármegyei településen, a Csefalvay-kúria udvarán. A tizenhárom nevet felsoroló táblát a Tolna Vármegyei Nemzetőr Egyesület, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület, a Történelmi Vitézi Rend és a helyi nagyközségi önkormányzat helyezte el.

Az avatást méltóságteljes hangulat és emlékezetes pillanatok jellemezték. Az esemény a történelmi idők tiszteletére és azok emlékének megőrzésére hívta fel a figyelmet. Az első és második világháborúban hősiesen harcoló pincehelyi érdemszerzők és vitézi címük örökösei (várományosai) emlékét közösen kívánták megőrizni a szervezők és ösztönözni az utókort, hogy ne feledjük el a múltat és annak hőseit. Az emléktábla remény szerint hozzájárul a helyi közösség történelmi tudatosságának erősítéséhez.

Az ünnepi beszédek és a kulturális műsor után a megalkotásban és elhelyezésben együttműködő szervezetek képviselői sorban elhelyezték a tisztelet koszorúit. A Történelmi Vitézi Rendet vitéz Vörösváczky Csaba székkapitány, vitéz Nagy Lajos és vitéz Machay Lajos vitézi hadnagyok, vitéz Kovács János és vitéz Keskeny Miklós László képviselték.

Kép: Makovics Kornél

 

 

Vissza