Emléktáblákat avattak az Aranyosegerbegyen elhunyt honvédek tiszteletére
2023.07.06.

Az 1944 őszén a tordai csatában elesett magyar honvédek tiszteletére állított márványtáblákat 2023. június 11-én a Kolozs megyei Aranyosegerbegyen a Történelmi Vitézi Rend. A Hadtörténelmi Múzeum és Intézet támogatásával a vitézek szervezésében és kivitelezésében felavatott táblák a református templom falán őrzik hatvanöt hősi halott honvéd nevét. A Tordai Honvéd Hagyományőrző Bizottság 2005-ben már megjelölte az emlékhelyet egy fémtáblával, amelyet azóta megfakult és korrodálódott.

A tordai csata   1944.  szeptember 15.  és  október 7.  között folyt le az Aranyos folyó völgyében. A csatában a  magyar – német (zömmel magyar) védők három héten át feltartóztatták a támadásban lévő román 4. és szovjet 27. hadsereget, megakadályozva azok betörését  Észak-Erdélybe. Több mint 2500 magyar katona halt hősi halált, és körülbelül tízezer nagyságrendű volt a sebesültek száma.

Vitéz Berei Károly és vitéz Dimény József székkapitányok elhatározásából és munkájával újulhatott meg az emlékhely. Igét hirdetett Daróczi Attila református lelkész, ünnepi beszédet mondott vitéz Soltész Gyula helyettes főkapitány és Illésfalvi Péter hadtörténész.

A leleplezést és koszorúk elhelyezését követően bajtársi ebéden vettek részt a megjelentek.

Kép: Benkő Levente

Vitéz Berei Károly székkapitány a megkoszorúzott emléktáblákkal Aranyosegerbegyen 2023. július 11-én

Vissza