Vitézavatás Székelyudvarhelyen
2023.06.27.

2023. június 10-én a vitézek legnagyobb, legfennköltebb ünnepére, a vitézavatásra gyűltek össze az erdélyi és az anyaországi törzsszékek tisztségviselői a székelyudvarhelyi Szent Miklós-templomban. A központi és a széki zászlók, az országvédő pajzs, az avatópallos bevonulása után érkeztek a vitézi elöljárók, az egyházi méltóságok, majd díszegyenruhás koronaőrök kíséretében Őfelsége a magyar Szent Korona. A szentmisét Márton József esperes-plébáno s celebrálta. Beszédében az Isten, haza, család hármasságát emelte ki, amely a nyugati társadalmakban ma már idejétmúlt, sőt egyenesen elvetendő. Ugyanakkor még vannak olyan szervezetek, mint a Vitézi Rend, akik még küzdenek ezekért az értékekért.

A szentmise után következett a vitézavatás, amely az immár évszázados elmaradhatatlan hagyománynak megfelelően, az országvédő pajzs háromszori megkongatásával kezdődött, amelyet vitéz Béres Ferenc Magyarország országos törzskapitánya végzet t, m ajd az eskü elmondása után vitéz Soltész Gyula helyettes főkapitány felavatta azt a tizennyolc személyt, akik a 2023-ik esztendőben felvételt nyertek az erdélyi törzsszékek állományába.

Az avatást követően vitéz Máthé Lóránt-Pál Erdély országos törzskapitánya ünnepi beszéddel köszöntötte az új tagokat. Elmondta : …folyamatosan útban vagyunk valami felé, keressük önmagunkat és az igaz utat. Keressük a fogódzókat, az isteni jelzéseket. A múlt, az örökség a hagyomány mind biztos támpontjaink … A Történelmi Vitézi Rend eszmeiségének, értékrendjének hordozói, fáklyái és továbbvivői vagytok. A Rend ugyancsak egy jó fogódzó, egy erős pont kell legyen az életükben, hiszen nem másra, mint becsületre, tisztességre, hazaszeretetre kiállásra, meg nem alkuvásra, hitre tanít, ezek pedig mind örök törvényű értékek, melyekhez minden időben érdemes hűséges lenni. Ez az értékrend, amely az idő múlásával soha ki nem múlik magától, mert mélységesen emberi és tiszta.

Az ünnepség a nemzeti ima és a székely himnusz eléneklésével zárult. A kivonulást követően az újonnan avatottak és családtagjaik, a rendi tisztségviselők és a meghívottak bajtársi ebéden vettek részt.

vitéz Csergő István vitézi hadnagy

kép: Koczkás Erzsébet

 

Vissza