Felavatták a kommunista diktatúra által lerombolt országzászlót Heves városban
2023.06.10.

Heves hazafias polgárainak kitartóan szorgalmas munkája nyomán született újjá az 1933-ban állított, majd 1945 után lerombolt országzászló. Vitéz Török János, a Történelmi Vitézi Rend vitézi hadnagya adta a lendületet az újjáépítéshez, amelynek fővédnöke vitéz Hunyadi László, a Rend főkapitánya volt.

A nemzeti összetartozás napján elérkezett a várt pillanat, amikor a régi-új emlékművet a Szent István király téren ünnepélyes keretek között felavatták. A helyszínre gyűlt a város polgársága, az önkormányzati és a vármegyei vezetők, a Vitézi Rend tagjai, valamint az önkéntesek és az adományozók, hogy közösen megünnepeljék ezt az eseményt. Ünnepi beszédeket mondott Sveiczer Sándor polgármester, vitéz Soltész Gyula helyettes főkapitány, Nagy János államtitkár és Szabó Zsolt országgyűlési képviselő. Vitéz Szíki Károly Papp-Váry Elemérné, Sziklay Szeréna: Magyar hitvallás című versét szavalta, majd az város egyházi vezetői áldották és szentelték meg az emlékművet.

Az új zászló most büszkén lobog, jelképezi az itt élők hűségét és szeretetét hazájuk iránt és emlékeztet minden arra járót az egységre és reményre. Heves városa mérföldkövet tett a helyreállítás és az összetartás útján.

Az I. világháháború után emelt, 1945 után megsemmisített országzászló Hevesen

A újjáalkotott országzászló 2023. június 4-én Hevesen a Szent István téren

Vitézi díszőrség az emlékműnél az avatási ünnepségen, Heves 2023. június 4.

Vissza