Tölgyfa emlékoszlopot küldenek a Don-kanyarba a hevesiek
2023.06.19.

A Történelmi Vitézi Rend Heves vármegyei alcsoportja 2023 tavaszán meghívta Egerbe Mártha Mihály Tibort, Fényeslitke polgármesterét egy élménybeszámolóra, rendkívüli történelemórára. Ő az, aki eddig ötvenöt alkalommal járt Oroszországban, a Don-kanyar menti temetőket látogatva. Az alcsoport tagjai eldöntötték, hogy hozzájárulnak küldetéséhez. Nyitrai Imre asztalos, fafaragó felajánlott egy 2,00 méter magas tölgy oszlopot, amelyet vas lábazattal ellátva a felállítás helyszínén beton talapzatra lehet helyezni. Az emlékoszlop május végére készült el. A munkában több hevesi vállalkozó és Borbás Márton szobrászművész is közreműködött. Megszentelése és megáldása római katolikus és református szertartás szerint Nagy István kanonok és Mészáros Ildikó lelkész által 2023. június 4-én, a hevesi országzászló avatása előtt egy órával, a hevesi II. világháborús emlékmű előtt történt meg.

Az eseményen az adományozókon kívül részt vett vitéz Soltész Gyula helyettes főkapitány és Mártha Mihály Tibor, Fényeslitke polgármestere, a Történelmi Vitézi Rend tagjai és hevesi érdeklődők jelenlétében. A szentelést követően az alkotás visszabontásra került a szállításra előkészítés céljából. Oroszországba való kiszállítására július első napjaiban Mártha Mihály polgármester által fog sor kerülni.

Az emlékoszlop üzenete címszavakban:

  • Az alsó traktus a születés, a remény szimbólumaként egy ringó búzamezőt ábrázol. A hevesi vidék fiatal családapáira vagy leendő családapáira emlékezve ábrázolja e térség életet adó szimbólumaként a búzamezőt. Ismeretes, hogy erről környékről nagyon sok fiatalt vittek ki a frontra, akik nem tértek vissza családjukhoz.
  • A középső traktus a küzdelem szimbólumaként a fronton küzdő katona ábrázolása (Borbás Márton szobrászművész alkotása), az ottani körülményekre is utalva az emberi küzdelem és - adott esetben - sorstragédia bemutatása.
  • A felső traktus nem egy vallási kötődésű, hanem az elmúlást szimbolizáló kereszt, rajta a háborút jelképező rohamsisakkal. A sisak a jelenlegi háborús körülmények miatt most nem kerül(het) ki a helyszínre. Arra egy későbbi időpontban kerülhet sor.

Az emlékoszlop, mellyel az egri magyar királyi "Dobó István" 14. honvéd gyalogezred hőseire is emlékeznek a készítők, a doni áttörés 80. évfordulója alkalmából kerül ki Oroszországba, az egyik katonai temetőbe, amelynek pontos helyszíne még nem ismert.

vitéz Török János mb. vitézi hadnagy
Heves

A készülő emlékoszlop még a műhelyben

Mártha Mihály Tibor (balra) és Nyitrai Imre a hevesiek Don-kanyarba szánt emlékoszlopával Hevesen 2023. jűnius 4-én

 

 

Vissza