Felavatták Horthy István emlékhelyét Szolnokon
2017.04.19

 Vitéz nagybányai Horthy István, a magyar repülés és a vasút fejlődése érdekében végzett munkája előtt tisztelegve, fia jelenlétében emlékhelyet avattak a RepTárban, ahol újra elhelyezték a kalandos történetű 1943-ban felavatott domborművet. Az rendezvényt a Légierő Zenekar Szolnok, valamint a Magyar Honvédség különleges díszelgő csoportjának bemutatója tette még látványosabbá.

1942. augusztus 20-án vitéz nagybányai Horthy István tartalékos főhadnagy hajnali 5 órakor startolt a huszonötödik bevetésére a keleti fronton. A felszállás után 300-400 méter magasan az éles fordulóban repülőgépe sebességet vesztve úgynevezett dugóhúzóba került és kis magasságból a földbe csapódott: a kormányzó-helyettes hősi halált halt az oroszországi Ilovszkoje mellett. A baleset után holttestét felravatalozták, hazaszállították, majd a kenderesi családi kriptában helyezték örök nyugalomra.

Szolnokon 1943. április 18-án avatták fel Erdey Dezső szobrász Horthy főhadnagyot ábrázoló domborművét a Tárháznál. A háború befejezése után a leszedett reliefet habarccsal leöntötték, majd a Tárház pincéjében elrejtették. Az 1990-es évek elején a katonai repülőtérre szállították, ahol nyoma veszett. 2006. szeptember 29-én találták meg ismét a repülőtér területén, majd az emléktáblát 2009-ben ünnepélyes keretek között Lamos Imre dandártábornok nyújtotta át a város alpolgármesterének.

A RepTár méltó emléket kívánt állítani Horthy Istvánnak, ezért pályázatot írt ki az emlékhely megtervezésére. 11 pályázatból a 12 tagú szakmai zsűri a Szolnoki Művésztelepen alkotó Baráth Fábián pályázatát választotta ki. Az ünnepélyes avatáson, amelynek díszvendége Horthy István fia volt, Szalay Ferenc polgármester, dr. Koller József ezredes, a MH 86. Szolnok Helikopter Bázis megbízott parancsnoka és Kovács Ákos, a RepTár Szolnok NKft ügyvezető igazgató igazgatója mondott beszédet.

Szándékosan nem terveztettek új domborművet - mondta Kovács Ákos - hiszen a régi magán viseli a történelem, az elmúlt évtizedek keze nyomán, s így sokkal inkább idézi Horthy István emlékét.

Horthy István kormányzó-helyettes halálával Szolnok város elvesztette igaz barátját, s a magyarság utolsó esélyét arra, hogy a háborúban a szövetségesek oldalára álljunk – mondta Szalay Ferenc. - Sorsfordító lépésre készült az akkori Magyarországban nagy népszerűségnek örvendő szerény, nagy tudású fiatalember. Angolbarát politikája és közismert náciellenessége jelentette volna a biztosítékot arra, hogy hazánk a szembefordul a náci Németországgal. Utolsó bevetésére indult, mielőtt politikai pályára lépett volna, ám a sors nem engedte meg neki, hogy bizonyítson az ország vezetésében, lezuhant gépével.

Még állnak azok a hangárok, ahol a bevetésekre készült Horthy István - emelte ki beszédében Dr. Koller József, hangsúlyozva, hogy helyőrségük igazi hagyományőrző helyőrség, s az előtte szólókhoz hasonlóan külön köszöntötte elődjét, Lamos Imre dandártábornokot, aki nagyon sokat tett azért, hogy a repülőmúzeum méltóképpen mutassa be a relikviákat. 

Az emlékhely leleplezését, és a Magyar Honvédség különleges díszelgő csoportjának látványos bemutatóját követően Horthy István emlékkiállítás nyílt a Hangárban, ahol a korábban ki nem állított roncsdarabok tekinthetők meg Horthy István repülő főhadnagy repülőgépéből, majd Magó Károly zászlós (MH 86. Szolnok Helikopter Bázis) Horthy István főhadnagy repülőbalesetének kivizsgálása című előadását hallhatták az érdeklődők

 

forrás:jnsz.hu

Vissza