Megemlékezés a recski kényszermunkatábor megnyitásának 61 évfordulóján
2011.09.10.

Megemlékezést tartottak a recski kényszermunkatábor megnyitásának 61. évfordulójára Schmitt Pál köztársasági elnök részvételével a helyi Nemzeti Emlékparkban, több mint ötszáz érdeklődő jelenlétében. Beszédében a köztársasági elnök emlékeztetett arra, hogy a recski rabok minden év őszén méltóságteljes megemlékezést tartanak ezen a helyen. "Bajtársnak hívják egymást, pedig nem viseltek együtt mundért. A közös múlt és szenvedés azonban ennyi idő távolságából is összehozza őket - abban is, hogy elvetik a bosszút" - mondta Schmitt Pál.

Ezután vitéz Krasznay Béla nyá. ezredes, a Történelmi Vitézi Rend tb. helyettes főkapitánya, a Recski Szövetség elnöke emlékezett életének itt eltöltött időszakára. Szólt a jelenlévő fiatalokhoz, akiknek - fogalmazott - egy új világrendet kell felépíteniük. Isten segítségét kérte ahhoz, hogy a ma élőknek már ne kelljen fegyvert is fogniuk emiatt.

Az ünnepi műsor után elhelyezte a megemlékezés virágait Schmitt Pál mellett Boross Péter volt miniszterelnök, Tempfli József nyugalmazott nagyváradi megyéspüspök,  illetve számos országos és helyi politikai szervezet, egyesület képviselője is. A Történelmi Vitézi Rend díszegységét vitéz Béres Ferenc törzskapitány vezette. A Rend nevében vitéz Hunyadi László főkapitány koszorúzott.

A recski kényszermunkatábor – szovjet mintára – 1950 és 1953 között működött. A bírósági ítélet nélkül fogva tartottak között a társadalom minden rétege jelen volt, a munkástól a volt földbirtokosig, a katonatiszttől az értelmiségiig. Összesen mintegy ezerötszázan járták meg a recski munkatábor poklát. Az embertelen körülmények – a kőbányában végzett megerőltető, napi 12-14 órai munka, a rossz táplálkozás, az orvosi ellátás hiánya, a  megalázó büntetések, az elszenvedett balesetek – miatt egytizedük életét vesztette.



A recski emlékművet 1991-ben avatták fel, a Nemzeti Emlékparkot pedig öt évvel később. A volt foglyok közül ma még több mint harmincan élnek, néhányan közülük a megemlékezésre is eljöttek.

MTI